Följ VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

Lokförare lär sig ecodriving

Pressmeddelande   •   Okt 07, 2013 08:48 CEST

Kom till VTI:s monter på Nordic Rail så berättar vi mer om hur lokförare lär sig att köra energieffektivt och vilka miljövinster som finns att tjäna.
– Besparingar genom att köra tåg energieffektivt är i dag mycket aktuellt hos alla tågoperatörer i Sverige, säger Georg Abadir Guirgis på VTI.

Vissa operatörer utbildar redan sina förare teoretiskt i energieffektiv körning. Tester i verklig trafik visar en möjlig energibesparing på 16 procent efter det att lokförare har genomgått sin utbildning. Men det behövdes en tågsimulator för att samla in korrekt data. Därför har VTI utvecklat en simulator där man har full kontroll på mätdata och där betingelserna är lika för alla förare.

Georg Abadir Guirgis har skrivit en masteruppsats om utbildning och träning för lokförare i energieffektiv körning. En studie som är gjord i VTI:s simulatormiljö. Resultat visar att utbildning i energieffektiv körning i kombination med 30 minuters simulatorträning ger en total energibesparing på ungefär 24 procent.
– Resultaten talar för att det finns outnyttjad potential för tågsimulatorer i den svenska lokförarutbildningen både för att träna och för att utvärdera effekter av utbildningsinsatser, säger Georg Abadir Guirgis.

Konferensen Nordic Rail på Elmia i Jönköping är en branschmässa för alla som arbetar med järnvägsfrågor. Mässan pågår 8-10 oktober och VTI finns på plats i monter B02:73.

Kom gärna förbi och ställ frågor till Georg Abadir Guirgis. Han finns på plats i VTI:s monter mellan klockan 10 och 14 på torsdag 10 oktober.

För mer information:
Georg Abadir Guirgis, VTI, 072-726 10 77
Karin Andersson, kommunikatör VTI, 013-20 42 26

VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, är ett oberoende och internationellt framstående forskningsinstitut inom transportsektorn. Huvuduppgiften är att bedriva forskning och utveckling kring infrastruktur, trafik och transporter. Kvalitetssystemet och miljöledningssystemet är ISO-certifierat enligt ISO 9001 respektive 14001. Vissa provningsmetoder är dessutom ackrediterade av Swedac. VTI har omkring 200 medarbetare och finns i Linköping (huvudkontor), Stockholm, Göteborg, Borlänge och Lund.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks <a href="http://vti.mynewsdesk.com/se/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Integritetspolicy</a>.