Följ VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

Regeringsuppdrag om barn och cykling

Pressmeddelande   •   Maj 02, 2017 07:05 CEST

Infrastrukturminister Anna Johansson presenterade i fredags en nationell cykelstrategi för ökad och säker cykling. Bland annat ska fokus läggas på att öka cyklingen bland barn och unga. VTI har fått i uppdrag att ta reda på mer om varför denna grupp cyklar allt mindre.

Andelen barn i gruppen 7–14 år som cyklar en genomsnittlig dag har på 20 år minskat från 24 procent till 15 procent. VTI har fått regeringsuppdraget att ta fram en kunskapssammanställning om orsakerna till att barn och unga cyklar i allt mindre omfattning. Uppdraget ska genomföras under 2017 och Anna Niska är projektledare.

– Det finns mycket tyckande i den här frågan, men det är egentligen ingen som vet säkert varför det är som det är, varför barn och unga cyklar mera sällan, säger Ann Niska, forskningsledare på VTI.

I augusti kommer projektet att hålla en workshop med andra forskare och inbjudna från myndigheter, kommuner, regioner, frivilligorganisationer, med flera. Workshopen inleds med en presentation av vad forskarna i projektet kommit fram till i en genomförd kunskapssammanställning. Därefter blir det en diskussion om orsaker och möjliga åtgärder för att uppnå ett ökat cyklande bland barn och unga.

– Utifrån den bilden kan vi förhoppningsvis identifiera möjliga åtgärder, vilket sedan kan leda till ett eller flera forskningsprojekt, säger Anna Niska.

Regeringens nationella cykelstrategi

Kontakt: Anna Niska tel. 013-20 40 48

Foto: Katja Kircher/VTI

VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, är ett oberoende och internationellt framstående forskningsinstitut inom transportsektorn. Huvuduppgiften är att bedriva forskning och utveckling kring infrastruktur, trafik och transporter. Kvalitetssystemet och miljöledningssystemet är ISO-certifierat enligt ISO 9001 respektive 14001. Vissa provningsmetoder är dessutom ackrediterade av Swedac. VTI har omkring 200 medarbetare och finns i Linköping (huvudkontor), Stockholm, Göteborg, Borlänge och Lund.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks <a href="http://vti.mynewsdesk.com/se/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Integritetspolicy</a>.