Följ VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

Välkommen till pressträff om EU-projekt om trafiksäkerhet och krockprovning

Pressmeddelande   •   Jun 07, 2018 08:05 CEST

Ett omfattande EU-projekt som ska utveckla virtuella krocktestmetoder startade i dagarna. I projektet ingår bland annat VTI, Chalmers, Folksam, Volvo Cars och Dynamore från Sverige. Den 14 juni bjuder vi in till pressträff i Stockholm för att berätta om projektet, kallat Virtual, och hur det ska bidra till ökad trafiksäkerhet.

Virtual, ”Open Access Virtual Testing Protocols for Enhanced Road User Safety” är ett forskningsprojekt som finansieras genom ”Horisont 2020”, EU:s ramprogram för forskning och innovation. Horisont 2020 är världens största satsning på forskning och innovation och har en budget på runt 80 miljarder euro.

Virtual har en total budget på nära 7 miljoner euro. 15 partners i 9 länder ingår i projektet, 5 av dem har sin bas i Sverige: VTI, Chalmers tekniska högskola, Folksam, Volvo Cars och Dynamore. VTI leder hela projektet på EU-nivå.

I projektet ska virtuella testmetoder och humanmodeller i öppen källkod utvecklas av fotgängare, cyklister, åkande i fordon och i kollektivtrafik. Humanmodellerna, det vill säga modeller av människor, kommer att användas i tre tillämpningsfall av framtida konsumentprovning, där traditionell fysisk krockprovning kompletteras med virtuell provning i datormiljö.

Efter projektet kommer det att finnas både en modell av en genomsnittlig kvinna och en genomsnittlig man. Båda modellerna kommer att få aktiv muskelfunktion. Det gör det möjligt att simulera vad som händer med människokroppen strax innan en krock och kunna skala till olika storlekar och åldrar. Genom att kombinera traditionell fysisk provning med virtuell provning kommer framtida konsumentprovning kunna ge mer robusta och allmängiltiga provresultat samt kunna identifiera skyddssystem för både män och kvinnor.

Tid: 14 juni klockan 10.00.

Program: Presentation av projektet och de svenska parterna. Möjlighet till separata intervjuer.

Plats: VTI:s lokaler i Teknikringen 10, Stockholm. (Vägbeskrivning: https://www.vti.se/sv/om-vti/kontakta-vti/ )

Anmälan: Senast 13 juni till Eva-Mari Löfqvist, pressansvarig VTI, eva-mari.lofqvist@vti.se, tel 0709-21 82 86.

VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, är ett oberoende och internationellt framstående forskningsinstitut inom transportsektorn. Huvuduppgiften är att bedriva forskning och utveckling kring infrastruktur, trafik och transporter. Kvalitetssystemet och miljöledningssystemet är ISO-certifierat enligt ISO 9001 respektive 14001. Vissa provningsmetoder är dessutom ackrediterade av Swedac. VTI har omkring 200 medarbetare och finns i Linköping (huvudkontor), Stockholm, Göteborg, Borlänge och Lund.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.