Följ VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

VTI går vidare i krocktester med älg

Pressmeddelande   •   Jun 18, 2010 15:21 CEST

Varje år skadas ett hundratal personer allvarligt och ett tiotal dör i kollisioner mellan bil och älg. Under hösten kommer VTI att påbörja studier kring vad som händer när en bil krockar med en älg. Till att börja med är det hastighetens inverkan på skadorna som ska studeras. För detta har VTI fått 300 000 kronor i forskningsmedel från Skyltfonden.

– Vi är väldigt glada för dessa pengar. Vi ska använda dem på bästa sätt för att påbörja ett arbete som så småningom kan tänkas leda fram till en klassificering över vilka bilar som är mest säkra att färdas i om man råkar ut för en kollision med en älg, säger Tomas Karlsson, forskningsingenjör på VTI.

Ökad kunskap om hastighetens inverkan
VTI har även fått medel från den ideella Älgskadefondsföreningen för att bedriva forskning på området. Det främsta syftet är att öka kunskapen om den hastighetsnivå som kan antas vara en brytpunkt där personskador uppstår.
– Det första vi ska göra är att i vår krockanläggning krocka en modern bil, som fått fem stjärnor i Euro NCAP, med vår älgattrapp. Vi kommer att krocka två exemplar av samma bilmodell i två olika hastigheter och sedan göra jämförelser, fortsätter Tomas Karlsson som i studierna även hoppas kunna få till stånd samarbeten med försäkringsbolag. Då skulle man kunna nå ännu längre och arbeta med att öka medvetenheten i samhället om vikten av att hålla rätt fart.

Även samhällsupplysning
Framför sig ser Tomas Karlsson samhällsupplysning i form av filmatiserat utbildningsmaterial i stil med filmen "Det plötsliga stoppet". Det är en produktion som VTI deltog i för ett tiotal år sedan och som sedan dess använts i många utbildningssammanhang för att visa på konsekvenserna av en krock mot ett träd i olika hastigheter. Filmen har setts av ett stort antal svenskar i olika sammanhang och för många har filmens enkla och tydliga bilder och budskap fastnat på näthinnan.

Egenutvecklad älgattrapp
VTI:s älgattrapp är en krockdocka som VTI själva utvecklat och tillverkat. Den är av gummi, väger omkring 350 kilo och liknar i allt väsentligt en riktig älg. Krockdockan utvecklades år 2000 och åren därefter gjordes ett flertal krockprov i syfte att förfina mätmetod, utvärdering och kriterier för ranking. Arbetet som inleds nu i höst ses som en direkt fortsättning på detta utvecklingsarbete.

Skyltfonden, som administreras av Trafikverket, har som syfte att ge ekonomiskt stöd för utveckling av goda idéer inom trafiksäkerhetsområdet. Pengarna i Skyltfonden kommer från Transportstyrelsen och utgörs av de avgifter som bilägare betalar för personliga registreringsskyltar. Fonden delar ut medel till intressanta trafiksäkerhetsprojekt två gånger om året.

Kontakt:
Tomas Karlsson, forskningsingenjör, tel. 013-20 41 92

Läs mer om VTI:s krocksäkerhetslaboratorium.

VTI, Statens väg-och transportforskningsinstitut, är ett oberoende och internationellt framstående forskningsinstitut inom transportsektorn. Med omkring 190 medarbetare är VTI den största transportforskningsmiljön i Sverige. VTI utför tillämpad forsknings- och utvecklingsverksamhet som rör samtliga transportslag.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks <a href="http://vti.mynewsdesk.com/se/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Integritetspolicy</a>.