Följ VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

VTI och Linköpings universitet utvecklar simulatorer för ambulanssjukvårdare

Pressmeddelande   •   Apr 13, 2018 07:45 CEST

VTI har inlett en förstudie till ett kommande samarbetsprojekt med Katastrofmedicinskt centrum (KMC) och Linköpings universitet. Planen är att ge ambulanspersonal möjligheten att öva på kritiska vårdmoment under säkra och kontrollerade former – i en fordonssimulator.

– Ambulanspersonalen kommer få känna på och lära sig hur det är när man kör i full fart, i kritiskt läge, med fullt adrenalinpåslag och med de vibrationer och G-krafter som uppstår under färd, säger projektledaren Björn Lidestam, forskare på VTI och Linköpings universitet.

Projektet kommer att inrikta sig på så kallad synkroniserad simulering där den ena får öva på att köra ambulansen och den andra på att utföra kritiska vårdmoment under färden. Testerna utförs i två sammankopplade simulatorer.

I förstudien, som genomförs i maj 2018, kommer de typiska och kritiska arbetsmomenten att mätas upp på testbanan Astrazero utanför Borås. Till hjälp har projektet rutinerad ambulanspersonal och en ambulans med videokameror och mätutrustning. Vårdmomenten kommer att utföras på medicinska provdockor.

– Vi kommer bland annat att mäta hur stora G-krafter som kan uppstå under kritiska manövrar vid blåljuskörning och hur de påverkar de arbetsmoment som behöver utföras under färden, säger Björn Lidestam.

Finansiär är till största delen Skyltfonden. SAFER står för hyran av testbanan Astazero, Katastrofmedicinskt centrum, KMC, för ambulans och provdockor. VTI bidrar med övrig mätutrustning. Projektet genomförs av Björn Lidestam på VTI och Linköpings universitet samt Erik Prytz på KMC och Linköpings universitet.

Ytterligare information

Björn Lidestam, VTI och Linköpings universitet, bjorn.lidestam@vti.se, 013-20 42 61

Erik Prytz, Linköpings universitet och KMC, erik.prytz@liu.se, 013-28 58 58

VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, är ett oberoende och internationellt framstående forskningsinstitut inom transportsektorn. Huvuduppgiften är att bedriva forskning och utveckling kring infrastruktur, trafik och transporter. Kvalitetssystemet och miljöledningssystemet är ISO-certifierat enligt ISO 9001 respektive 14001. Vissa provningsmetoder är dessutom ackrediterade av Swedac. VTI har omkring 200 medarbetare och finns i Linköping (huvudkontor), Stockholm, Göteborg, Borlänge och Lund.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks <a href="http://vti.mynewsdesk.com/se/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Integritetspolicy</a>.