Följ VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

VTI testar automation i EU-projekt

Pressmeddelande   •   Jan 30, 2018 06:44 CET

VTI leder en serie tester i ett större EU-projekt om automatiserad körning. I december genomfördes de första körtesterna på en testbana i Slovenien. Projektet ska fokusera dels på acceptans bland olika grupper i samhället, dels på teknikutveckling.

Målet med EU-projektet är att öka säkerheten med och förbättra acceptansen för automatiserade fordon. Huvudfokus i projektet handlar om att ta hänsyn till såväl teknik som människa genom att säkerställa att såväl sociala som etiska, legala och ekonomiska aspekter är väl utredda under utveckling och implementering.

– För att få acceptans och på ett bra sätt kunna införa automatiserade fordon på våra vägar måste vi ta hänsyn till åsikter, förväntningar och behov från både medborgare och intressenter. Som en del i projektet ska VTI genomföra en enkätundersökning om acceptans, säger Anders Lindström, forskningschef på VTI.

Den andra delen i projektet handlar om att utveckla fordonens gränssnitt och förarstödsystem utifrån de behov och förväntningar som framkommer. Dessutom ska projektgruppen utveckla tekniken för att upptäcka föremål som kommer i fordonets väg, till exempel för att undvika kollision med oskyddade trafikanter.

– Det är ett mycket spännande uppdrag där vi på VTI kommer att koordinera och utföra några av testerna som ska genomföras under de tre år som projektet pågår, säger Anders Lindström.

Tanken är att projektet ska föreslå nya testmetoder och testprotokoll för biltillverkare och dess underleverantörer.

– Eftersom VTI har både bred erfarenhet och avancerad teknisk utrustning kan vi bidra med bland annat tester i körsimulator, simuleringar med oskyddade trafikanter i Virtual Reality och kunskap när det gäller detektorutveckling, säger Niklas Strand, forskare på VTI.

I projektet BRAVE (Bridging gaps for the adoption of automated vehicles) deltar elva organisationer, forskningsinstitut och universitet från sju olika länder. Projektet ska vara klart till sommaren 2020. Projektgruppen på VTI är ansvarig för det arbetspaket som handlar om testning och validering.

Om BRAVE-projektet

Kontakt: Anders Lindström 08-555 365 09

Foto: Anders Lindström, VTI

VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, är ett oberoende och internationellt framstående forskningsinstitut inom transportsektorn. Huvuduppgiften är att bedriva forskning och utveckling kring infrastruktur, trafik och transporter. Kvalitetssystemet och miljöledningssystemet är ISO-certifierat enligt ISO 9001 respektive 14001. Vissa provningsmetoder är dessutom ackrediterade av Swedac. VTI har omkring 200 medarbetare och finns i Linköping (huvudkontor), Stockholm, Göteborg, Borlänge och Lund.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.