Följ VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

VTI utreder värdering av cyklingens hälsoeffekter

Pressmeddelande   •   Maj 08, 2017 07:15 CEST

Att cykla, liksom alla annan fysisk aktivitet, ger positiva effekter för hälsan vilket innebär besparingar för samhället. Hur man värderar dessa hälsoeffekter i pengar ska nu utredas av VTI. Vill du veta mer kan du fråga oss på Cykelkonferensen där vi deltar 9-10 maj.

Om fler går eller cyklar i stället för att ta bilen innebär det bland annat förbättrad hälsa. Världshälsoorganisationen, WHO, menar att 100 minuter cykling i veckan minskar risken för att dö i förtid med tio procent i åldern 20-64 år.

- Cyklingens positiva effekter innebär lägre risk att drabbas av sjukdom och minskar graden av allvarliga sjukdomar. Dessa hälsoeffekter värderas i monetära värden, men värderingar verkar göras på olika sätt i olika länder, säger Philip Wethje, forskningsassistent på VTI.

Cyklingens hälsoeffekter värderas i Sverige till 3,58 SEK/kilometer, men har i Norge värderats till 27,6 SEK/kilometer. I ett nytt VTI-projekt ska Philip Wehtje undersöka orsakerna till skillnaderna mellan den norska och svenska värderingen. Arbetet ska ligga till grund för ett framtida doktorandarbete kring monetär värdering av cyklingens hälsoeffekter.

På Cykelkonferensen i Jönköping 9-10 maj kan du träffa Philip Wehtje i vår monter. På konferensen medverkar dessutom Anna Niska, forskningsledare som arbetat länge med frågor som har att göra med cykelinfrastruktur samt drift och underhåll av cykelvägar. Anna Niska deltar i programmet under punkten: Trafiksäkerhet idag – vad har hänt sedan hjälmen? Välkommen till monter 01:08!

Kontakt: Philip Wethje 08-555 365 11

Foto: Mostphotos. Ride for heart, årligt motionslopp i Toronto.

Cykelkonferensen

VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, är ett oberoende och internationellt framstående forskningsinstitut inom transportsektorn. Huvuduppgiften är att bedriva forskning och utveckling kring infrastruktur, trafik och transporter. Kvalitetssystemet och miljöledningssystemet är ISO-certifierat enligt ISO 9001 respektive 14001. Vissa provningsmetoder är dessutom ackrediterade av Swedac. VTI har omkring 200 medarbetare och finns i Linköping (huvudkontor), Stockholm, Göteborg, Borlänge och Lund.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks <a href="http://vti.mynewsdesk.com/se/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Integritetspolicy</a>.